Al in 2017 kwam er een Gallup rapport uit: The State of the Global Workplace.
In dat rapport stonden ronduit schokkende cijfers over de arbeidsbetrokkenheid wereldwijd. Helaas zijn er anno 2023 nog weinig verbeteringen te melden op dit eerste rapport, sterker nog: sommige van de cijfers zijn zelfs verslechterd*!
In de V.S. zijn gemiddeld slecht 3 op de 10 werknemers werkelijk bevlogen voor hun werk. Dat vond ik redelijk schokkende cijfers! Maar toen las ik verder en bladerde door naar de cijfers voor Europa op bladzijde 32 …en mijn mond viel open! Dit kan toch niet waar zijn?! In Nederland is het percentage van werkelijk bevlogen medewerkers slechts 13%(!) Dit houdt in dat 87% blijkbaar niet echt betrokken is bij wat ze doen en slechts het werk verrichten omdat ze aan het eind van de maand een salarisstrook ontvangen. Maar het wordt nog erger: van die 85% is ook nog eens 15% ‘actively disengaged!’ In het rapport noemen ze dit zelfs LOUD QUITTING. Wat dit betekent? Dit betekent dat 15% van de werknemers in Nederland de boel actief lopen te saboteren en hun werkgever daarmee schade berokkenen!
Nederland is één van die landen waar we prat gaan op ons arbeidsethos. Met elkaar huren we trainers en consultants in om de werkomgeving en de werknemers optimaal te laten functioneren. In deze business gaan miljoenen Euro’s om. En toch… maar 13% van de mensen gaat met plezier naar het werk en doet daar werkelijk hun uiterste best?!
Wat is er fout gegaan? Wat klopt er niet in dit plaatje? De bij deze post horende foto vond ik illustratief: Maar één lampje brandt. Alle andere lampen niet. Eén lamp die straalt, licht geeft en warmte produceert. Eén lamp die doet waarvoor die gemaakt is. De andere lampen daaromheen zijn koud, donker en niet-productief. Krijgen zij geen stroom? Is de draad of de fitting kapot? Zijn ze simpelweg niet aangezet? Of zijn ze wellicht kapot? Kortom; ligt het aan de lamp (de persoon), de omgeving (werkplek), heeft het management hen niet ‘aan’ gezet? Of is er iets anders aan de hand met de persoon zelf?
De CVI geeft geweldig veel inzicht in de persoon en wat hem/haar beweegt. Ook kunnen wij goed onderbouwd advies geven in welke omgeving degene die het assessment heeft gemaakt tot z’n recht zal komen. Niet vanwege het kunstje wat hij of zij kan, maar naar zijn of haar diepe, onderliggende en onveranderlijke aard. Ook als je bijvoorbeeld (kenmerken van) autisme hebt. Schakel jezelf in en laat een CVI om afnemen om de juiste persoon op de juiste plaats die het juiste werk doet te worden!
* Kun je bijna niet geloven wat ik hierboven beschreven heb? Check de cijfers en het rapport zelf op: https://www.gallup.com/workplace/349484/state-of-the-global-workplace.aspx of lees het volledige rapport in onderstaande .pdf
Categories: Blog, Business, Personal Development, autismecoaching
Tags: battle-proven, breaking bad, Business optimization, personal development, persoonlijke ontwikkeling, Talentmanagement
Comments